Over ons

About
  • Over ons/About Us
  • Het trainen en fokken van onze eigen (KNPV) bloedlijn Hollandse herders.
    Training & breeding our own bloodline x Dutch Shepherds.

  •  

  • Onze Missie/Our Mission
  • Gezonde, sterke werkhonden fokken, die geschikt zijn om als (politie)diensthond te functioneren of om in diverse sportprogramma's te beoefenen.
  • Dat binnen de criteria en zienswijze zoals wij vinden dat een diensthond zou moeten zijn.
    Breeding strong healthy dogs suitable as a working police dog, how we think they should be.

  Geschiedenis

Wij zijn Dick en Selena van Leeuwen en vertellen in dit stuk iets over de oorsprong van Van Leeuwen Hollandse herders. Het "hoe en waarom" en onze visie en fokdoel.

Toen ik, Dick, begon met oefenen, was dat bij mijn vader op de kringgroep en was dat met Duitse herders. Ik was toen 12 jaar. Nadat ik in Amsterdam werkzaam werd als diensthondgeleider bij de gemeentepolitie, kon ik aan de slag met mijn zelf afgerichte DH Iros Nikita's Home, echter toen deze aan vervanging toe was rond 1988, kon ik binnen de Duitse Herder geen hond meer vinden die aan mijn criteria voldeed als politiediensthond. Ik was toen gedwongen om naar een alternatief te zoeken.

Binnen de toenmalige Bond vd Diensthond kwam ik in contact met Gerard van Hoek, iemand waar ik veel meningen mee deelde over wat een diensthond moest zijn. Verder spraken de honden waar Gerard mee oefende mij aan. Hij fokte Hollanders over de oude Kerkoerle en Buddemeyer bloedlijnen.

Ik heb bij Gerard toen een Hollander pup gekocht en dat was Robbie, het begin van een lange liefde voor dit type hond.
Robbie groeide uit tot een forse atletische hond met een karakter dat wel op mijn visie mbt diensthonden leek toegesneden.
Hij was dominant, moedig, belastbaar en zeer temperamentvol waar nodig. Robbie had enorm veel "rust" tussen zijn oren en een soort aan-en-uit knopje.  Genoemde eigenschappen kwamen vooral tot uiting in het revieren en in de kwaliteit van zijn beet. Van nature enorm vol en buitengewoon hard.

Doordat mijn DH eerder versleten was dan voorzien, moest ik met Robbie ook eerder naar de keuring dan gepland. Dat leidde ertoe dat hij al met 2 jaar oud mijn diensthond was.
Zijn karakter en eigenschappen zorgden ervoor dat ik nooit nadeel ondervonden heb van zijn vroege start als politiediensthond. Robbie werd al vroeg in de praktijk veelvuldig "getest"  in diverse penibele situaties waarbij hij bleek het type diensthond "van nature" te zijn. Nooit, geen enkel moment, heb ik enige terughoudendheid gezien, "onverschrokken" was op zijn lijf geschreven en met een verwoestende zware beet, ook in de praktijk op burger.
Voor mij was duidelijk dat dit het type diensthond was waar ik mee wilde werken EN mee wilde oefenen. Ook dat was absoluut een plezier met hem.

Toen ook Robbie aan vervanging toe was, had hij inmiddels een aantal maal gedekt, waar o.a. Atos van Nico Goedhart en Taran van Felix Oskam uitgekomen waren. Beide honden van verschillende teven die mij aantoonde dat Robbie zijn eigenschappen goed vererfde.
Atos stond aan de basis, via Rik Wolterbeek en Dianne SanLorenzo, van een sterke lijn HH in de US. Taran van Felix ontwikkelde zich tot een imposante diensthond in de politieregio waar ik de instructie deed.
Uit een nestherhaling met dezelfde teef als waar Taran uit kwam, koos ik Rocky als pup.

Dat bleek ( weer) een gouden greep. Rocky bezat een surplus van de eigenschappen die zijn vader Robbie ook al bezat. Door mijn inmiddels opgedane ervaring met Robbie, was ik in staat meer rendement te halen uit de kwaliteiten van zijn zoon Rocky en oefende ik naast het politiediensthondprogramma ook met passie het KNPV-programma.  Rocky haalde al zijn KNPV-certificaten met lof en won diverse wedstrijden. Voorop heeft echter altijd zijn kwaliteiten als diensthond gestaan.

Rocky is diverse malen als dekreu gebruikt op veel verschillende teven. Alle keren leidde dat tot het dominant vererven van zijn stabiliteit, harde, natuurlijke  volle beet. Nakomelingen van Rocky zijn o.a.  mijn latere diensthond Spike, Tommy van Rob Luyken, Robbie van Paul v Eerden,  Rens van Andre Luyken later Nico Sweebroek, Dickie van Alex van Nimwegen, Cleo, Sam van Albert Das en natuurlijk mijn Nika.
Dat Rocky zijn kwaliteit dominant vererfde was geen wonder. Hij was het product van lijnteelt op Buddemeyer en Kerkoerle.
Verder bleek ook dat hij het korte lontje dat zijn vader Robbie kon hebben en Rocky zelf in het werk ook kon hebben ook regelmatig dominant vererfde. Dat maakte dat diverse nakomelingen eigenlijk vooral bij wat meer ervaren dresseurs tot hun recht kwamen.

Binnen de visie van het genetisch vastleggen van kwaliteiten van Rocky heb ik hem gebuikt op Nika. Een teef die mbt hardheid, belastbaarheid en drift de vergelijking met elke reu en diensthond absoluut aankon.
Nika bracht me een ruim cert PHI ( 439), PHII (453) en een gewonnen selectie, dus deelname aan de kampioenschappen PHII in Den Bosch.

De overweging dat  Rocky, zowel als Nika, vwb fokwaarde op mentaal gebied en zeker ook op fysiek gebied, meer als genoeg konden toevoegen, om een goede uitgangspositie te creeren om binnen dit genetische aanbod, op basis van hen, een bloedlijn op te bouwen van honden die extra's meebrengen en van nature diensthond zijn.
De start van de bloedlijn was begonnen.

Bewijs voor de juiste keuze waren wel mijn Spike, Ebro van Herman Peeters, Benta en Robbie. Allen geboren uit de combi Rocky x Nika en stuk voor stuk iets aparts...
Inmiddels had ik Selena leren kennen die ook in een "hondennest" is geboren. Selena had haar roots vooral liggen bij de Mechelaar met stamboom, maar had haar hart ook snel verpand aan onze bloedlijn Hollanders.

Veel van de combi's  die wij hebben gefokt/samengesteld hebben Rocky als basis . Via verschillende invalshoeken en in verschillende gradaties. Vooral met het oog op behoud van kwaliteit en eigenschappen die wij graag zien in het type hond, waarvan wij vinden dat het in aanleg diensthonden zijn.
Gezien de hoeveelheid van de door ons gefokte honden die wereldwijd als diensthond worden gebruikt, past onze wijze van fokken naadloos binnen onze doelstelling.
Inmiddels kan je ook zeggen dat de door ons gefokte honden een herkenbare eigen identiteit hebben gekregen en je dus met recht over een eigen bloedlijn kan spreken.

Onze toekomstvisie is vooral gericht op het behoud van die kwaliteit en eigen identiteit omdat wij daarin geloven en willen daarin dus vooral onszelf en herkenbaar  blijven.
We willen de hond fokken waar we zelf ook in de praktijk mee zouden willen werken en waarmee we ook zouden willen sporten.

Vragen mbt onze visie en zienswijze staat natuurlijk altijd vrij. Wij zijn graag bereid daarover van gedachte te wisselen.
Mocht u interesse hebben in een door ons gefokte hond, hoort een stuk informatie over wat u kan verwachten er altijd bij .
Als de aankoop van een pup tot teleurstelling leidt, zijn er alleen maar verliezers: de pupkoper, wij en het allerbelangrijkst, de pup/hond. Wij vinden dat dus een belangrijke investering.
Share by: